Biologische wijn

Biologische wijn is wijn die op een zo natuurlijk mogelijk manier wordt gemaakt, zonder gebruik van kunstmatige meststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen. De beste biologische wijnen worden altijd gemaakt op een bewuste manier. Bij WijnExpress kunt u gemakkelijk online biologische wijnen kopen en treft u altijd de lekkerste biologische wijnen voor een al even lekkere prijs.

✓ Gerenommeerde wijnhuizen ✓ Professioneel advies ✓ Aantrekkelijk geprijsd

✓ Voor 17:00 besteld? Morgen in huis!

Wat is biologische wijn

We hebben het over een biologische wijn als de wijn is gemaakt van biologische geteelde druiven. Deze worden met aandacht en zorg voor het milieu geteeld, zonder het gebruik van kunstmatige meststoffen en met minimaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Om toch het onkruid en de insecten op afstand te houden werken de wijnboeren met de natuur, in plaats van ertegen, door de biodiversiteit in de wijngaard te vergroten. Een wijngaard vol bloemen of grazende geiten is dus niet gek als het om biologische wijnbouw gaat.

Duurzame ontwikkeling in biologische wijn

In biologische wijngaarden ontwikkelen zich minder ziekten en plagen dan vroeger het geval was. Om de gewassen sterk te houden wordt gebruikt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen als heermoes en algen. Heermoes beschermt de wijnranken tegen schimmelziekten en algen stimuleren de groei van de wortels. In sommige wijngaarden lopen zelfs kippen rond om de larven en rupsen weg te pikken.

Wel wordt er soms gebruik gemaakt van zwavel. Dit is noodzakelijk om schimmelaantastingen tegen te gaan. Op een biologische wijngaard wordt dit wel tot een minimum beperkt. Omdat chemische onkruidbestrijding niet mogelijk is lopen er soms geiten of schapen door de wijngaarden om het onkruid kort te houden.

Hoe herken ik een biologische wijn?

Biologische wijn is te herkennen aan het logo op de fles. Sinds 2012 mag een wijn biologisch worden genoemd als de druiven biologisch zijn geteeld en de wijnmaker zich aan de Europese regelgeving heeft gehouden bij het maken van de wijn. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op de biologische wijnbouw principes, voordat deze tot wijn worden omgetoverd.

Biologische keurmerk

Het EU-biologisch keurmerk geeft tevens aan dat er een toegevoegde sulfieten gebruikt mogen worden. Staat een biologisch keurmerk op de fles, dan is de wijn gemaakt met minimale belasting voor milieu.

Vegan wijn

Let wel op, biologisch betekent echter niet dat de wijn geen toevoegingen heeft. Enkele toevoegingen zoals gist, eiwit en dierlijke enzymen zijn toegestaan in biologische wijnen. Biologisch betekent dus niet automatisch dat een wijn ook vegan is.

Populaire biologische druivensoorten:

Malbec, Shiraz, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Montepulciano d’Abruzzo, Primitivo en Tempranillo.

Populaire biologische wijnregio’s:

Barolo, Haut-Médoc, Bordeaux, Valpolicella, Ripasso, Puglia, Beaujolais, Rioja