Mousserende wijn

Bent u opzoek naar een lekkere mousserende wijn? Bij WijnExpress bestelt u gemakkelijk en snel uw wijn online. Een feestje of gewoon uw voorraad aanvullen? Bestel uw favoriete mousserende wijn online en we bestellen hem in de meeste gevallen gratis bij u thuis.

✓ Gerenommeerde wijnhuizen ✓ Professioneel advies ✓ Aantrekkelijk geprijsd

✓ Voor 17:00 besteld? Morgen in huis!

Soorten mousserende wijn

Op zoek naar een mooie mousserende wijn? Wij hebben een prachtig assortiment met bubbelwijn uit de meest toonaangevende gebieden. Van Champagne tot Cava en Prosecco. Ontdek de mooiste bubbel wijn bij WijnExpress.

De vaak dure Champagne heeft een lange tijd onder de noemer mousserende wijn gestaan. Om mousserende wijn ook toegankelijk te maken voor het grotere publiek, bestaan er inmiddels meer alternatieven. Zo heeft elke land zijn eigen mousserende wijn, waarvan de meest bekende de Italiaanse Prosecco en de Spaanse Cava zijn. Perfect op iedere feestelijke gelegenheid, heerlijk om gewoon zo te drinken en ideaal als aperitief.

Champagne

Champagne (la Champagne) is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam “champagne” (le champagne) mogen dragen. Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de AOC “Coteaux Champenois”.

Cava

Cava is een Spaanse mousserende wijnsoort, die vooral geproduceerd wordt in de Penedès, het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Aragon en de Rioja wordt op kleinere schaal cava gemaakt.

Prosecco

Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijnsoort als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt.

Meer over mousserende wijn

Ondanks dat het drinken van een glas bubbels geen hoogstandje is, is het maken ervan wel wat ingewikkelder. De reden dat het maken van mousserende wijn zo ingewikkeld is, is omdat er twee fermentaties nodig zijn: een voor het maken van de wijn en een om de bubbels in de wijn te krijgen. Sinds de introductie van de mousserende wijnen zijn er verschillende processen ontwikkeld die elke resulteren in hun eigen stijl van mousserende wijnen.

Hoe komen de bubbels in de wijn?

De meest gebruikte is de Méthode Champenoise oftewel Méthode Traditionelle waarbij de tweede gisting op de fles plaatsvindt. De wijnmaker voegt bij het bottelen van de wijn een mengsel van gist en suiker (liqeur de tirage) toe aan de volle flessen en sluit deze vervolgens af met een kurk. De gistcellen zetten de suiker om in alcohol en zo ontstaat het koolzuur. Doordat het koolzuur geen kant op kan ontstaan er bubbels in de wijn.

Méthode Charmat

Een andere methode, die bij onder andere Prosecco wordt gebruikt, is de Méthode Charmat. Bij de Italiaanse bubbelwijn wordt de liquer de tirage niet in de fles, maar in een tank toegevoegd aan de wijn. Het koolzuurgas dat bij de tweede gisting ontstaat kan niet uit de tank en wordt, in de vorm van vele kleine bubbeltjes, opgenomen in de wijn.

Populaire mousserende druivensoorten:

Malbec, Shiraz, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Montepulciano d’Abruzzo, Primitivo en Tempranillo.

Populaire mousserende wijnregio’s:

Barolo, Haut-Médoc, Bordeaux, Valpolicella, Ripasso, Puglia, Beaujolais, Rioja