Port

Wilt u een mooie fles port kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. We hebben verschillende heerlijke portwijnen in ons assortiment.

✓ Gerenommeerde wijnhuizen ✓ Professioneel advies ✓ Aantrekkelijk geprijsd

✓ Voor 17:00 besteld? Morgen in huis!

Soorten Port

Portugals grootste toef is Port. Een zoete, rode versterkte wijn die vaak wordt geserveerd als dessertwijn. Er zijn verschillende stijlen portwijn, waaronder rode portwijn, witte portwijn en rosé portwijn. Port dankt zijn naam aan de havenstad Porto, maar komt uit een van de oudste wijngebieden ter wereld: de Douro valley. Maak kennis met ons ruime assortiment en ontdek de mooiste Portwijnen.

De mooiste portwijnen koopt u bij WijnExpress. Ruby Port, Tawny Port, Vintage Port en Rosé Port. Portwijn is een zoete, versterkte wijn uit Portugal. De wijn dankt zijn naam aan de havenstad Porto, maar komt oorspronkelijk uit de Douro vallei. Door de zoete smaak wordt portwijn vaak als aperitief of dessertwijn gedronken. 

Mocht je een vraag hebben over portwijnen, neem dan gerust even contact op met onze klantenservice. We staan je graag te woord!

Ruby Port

De Ruby Port is het jongste en fruitigste type port. In oplopende volgorde van kwaliteit zijn er de volgende soorten Ruby portwijn: Ruby, Ruby Reserva, Late Bottled Vintage Port (LBV), Vintage Single Quinta en Vintage.

Tawny Port

Een ander type portwijn is Tawny port. Tawny portwijn wordt gemaakt van dezelfde druiven als Ruby portwijn en rijpt op houten vaten van 600 liter. Tawny portwijn rijpt langer op het vat dan Ruby portwijn en is daarom dieper en rijker van smaak en kleur. Een goede Tawny herken je aan de leeftijd op het etiket: 10, 20, 30 of 40+ jaar oud. In oplopende volgorde van kwaliteit zijn de soorten Tawny Port: Tawny Reserva, Tawny met een leeftijdsaanduiding (10, 20, 30 of 40+) en Colheita.

Vintage Port

Tot slot is er ook nog Vintage Port. Dit is een portwijn waarvan de druiven uitsluitend uit de beste wijngaarden komen en waarvan de wijn alleen in goede jaren wordt gemaakt. Dit soort portwijn is prima te drinken als hij jong is, maar wordt met verloop van tijd steeds beter.

De herkomst van portwijn

Portwijn dankt zijn naam aan de havenstad Porto, maar komt oorspronkelijk uit de Douro vallei. Het Douro-gebied strekt zich uit langs de Douro-rivier van de Portugese grens met Spanje tot het kleine stadje Mesão Frio, in de provincie Vila Real. Het is een prachtig landschap van steile hellingen van leisteen en graniet dat wijnstokken op de proef stelt, omdat hun wortels soms dieper dan zestien meter moeten zinken om voedingstoffen te vinden.

Wat is een portwijn ?

Portwijn is een gemende wijn. Vroeger werden verschillende druivensoorten in dezelfde wijngaard geplant. Wijnmakers hebben deze methode langzamerhand opgegeven en hebben ervoor gekozen de verschillende wijnen te mengen. Na het mengen gaat de wijn gisten, maar tijdens dit gistingsproces wordt wijnalcohol toegevoegd om de gisting te stoppen. Er blijft een zoete, versterkte wijn over die rijpt in vaten of flessen.

Afhankelijk van de rijping methode, kunnen Portwijnen klaar zijn om gedronken te worden kort nadat ze zijn gebotteld of moeten ze langer rusten zoals bij Vintage Port.

Hoe wordt portwijn gemaakt?

Portwijn is bij toeval ontdekt tijdens een ruzie tussen Engeland en Frankrijk in de zeventiende eeuw. Door deze ruzie gingen de Engelsen op zoek naar een alternatief voor de Franse wijn en kwamen ze zo in Portugal terecht. Om te zorgen dat de wijn goed bleef tijdens de lange zeereis van Portugal naar Engeland, werd er brandewijn toegevoegd als conserveringsmiddel. Door het toevoegen van extra alcohol stopte de gisting en bleef er een verste, zoete wijn over.

Vandaag de dag wordt portwijn nog steeds op deze manier gemaakt. Door de gisting te onderbreken ontstaat een zoete wijn met een relatief hoog alcoholpercentage. De wijn wordt niet gemaakt van een oogstjaar, maar er wordt een blend gemaakt van verschillende oogstjaren om zo een contante kwaliteit te behouden. De wijn kan wel van tachtig verschillende druivensoorten worden gemaakt. Meestal worden de touriga franca, tinta roriz, tinta barroca touriga nacional en de tinta cão gebruikt.