Rosé wijn

Geen zomermiddag is compleet zonder een heerlijk glas rosé wijn. Rosé wijn is er in alle soorten en maten, van fris en droog tot intens en fruitig. Wij hebben een prachtig assortiment in rosé wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en van diverse druivenrassen. Ontdek al het moois wat de verschillende wijngebieden ter wereld te bieden hebben op het gebied van rosé wijn.

✓ Gerenommeerde wijnhuizen ✓ Professioneel advies ✓ Aantrekkelijk geprijsd

✓ Voor 17:00 besteld? Morgen in huis!

Soorten rosé wijn

Er zijn verschillende soorten rosé wijnen, namelijk:

Syrah rosé

Syrah rosé is er in diverse kleuren, van diep roze tot lichtpaars. Maar het zijn vooral de aroma’s die kenmerkend zijn voor de Syrah rosés. Syrah Rosé is een iets zwaardere rosé die je het beste ongeveer 20 minuten van tevoren uit de koeling haalt. Wij hebben de mooiste Syrah rosé wijnen voor u geselecteerd.

Grenache rosé

Grenache rosé heeft een Spaanse origine maar wordt sinds de viertiende eeuw in Frankrijk verbouwd en sinds de zeventiende eeuw in Châteauneuf-du-Pape. In ons assortiment hebben we heerlijke Grenache rosé wijnen. Bestel vandaag nog bij WijnExpress

Merlot rosé

Merlot rosé heeft een zachte, fluwelige smaak. De rode Merlot druif is onder meer te vinden in de regio Bordeaux en landen als Chili, Californië en Australië. Bekijk de Merlot rosé wijnen in ons assortiment.

Provence rosé

De meeste rosé wijnen worden in de Franse Provence gemaakt. Het is in dan ook de oudste rosé regio. Wij hebben de lekkerste Provence rosé wijnen voor u uitgezocht.

Meer over rosé wijn

Rosé is de oudste wijnsoort in de geschiedenis. De ontdekking van rode wijn is pas gedaan in de zeventiende eeuw. Rosé wordt doorgaans gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven en heeft haar kleur te danken aan de duur waarin de druivenschillen van de druiven in contact staan met het kleurloze sap. Hoe langer dit contact, des te intenser de kleur van de rosé. Ook het druivenras speelt hier een grote rol in. De combinatie van deze twee zorgt voor een grote afwisseling aan kleuren en smaken: van een lichte en elegante borrel rosé tot een zoet, kruidige wijn.

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Nu we weten dat roséwijnen van blauwe druiven worden gemaakt rest de vraag waarom deze wijnen een mooie roze blos hebben in plaatst van een rode gloed. Om hier antwoord op te geven moeten we eerst kijken naar de manier waarop rode wijn wordt gemaakt. Hiervoor zijn drie methoden.

Maceratie

Om een rode wijn te maken ondergaan de druiven een proces maceratie wordt genoemd. Hierbij wordt het uitgeperste sap gemengd met de druivenmost (een combinatie van de schil, geplette druiven, steeltjes en pitjes), waardoor er aroma’s, kleur en tannines worden onttrokken. De meeste rosés worden gemaakt door de most in het maceratieproces te verwijderen. Hoe lichter de rosé, hoe korter deze dan in contact is geweest met de druivenmost. Deze methode is de meest voorkomende methode voor het maken van rosé wijnen en wordt veel gebruikte in regio’s als Provence en Languedoc-Roussillon.

De Saignée- en assemblage methode

Twee andere, minder vaak voorkomende, methoden voor het maken van rosé zijn de Saignée-methode en de assemblage-methode. Bij de Saignée-methode wordt tijdens de eerste paar uur van het maken van rode wijn een deel van het sap afgetapt. Het overgebleven deel wordt geconcentreerder. Rosé is in dit geval dus eigenlijk een bijproduct. Deze methode is heel gebruikelijk in wijngebieden die fijne rode wijnen maken, zoals Napa en Sonoma. Tot slot is er de mengmethode, ook wel assemblage-methode genoemd. Bij deze methode wordt een klein beetje rode wijn toegevoegd aan een vat met witte wijn. Deze methode is redelijk zeldzaam voor rosé wijnen en is in de Europese Unie zelfs verboden. Alleen bij rosé champagnes is dit toegestaan.

Populaire rosé druivensoorten:

Malbec, Shiraz, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Montepulciano d’Abruzzo, Primitivo en Tempranillo.

Populaire rosé wijnregio’s:

Barolo, Haut-Médoc, Bordeaux, Valpolicella, Ripasso, Puglia, Beaujolais, Rioja