Sherry

Sherry is een versterkte wijn die wordt gemaakt in het zuidelijkste deel van de Spaanse streek Andalusië. Daar in Jerez wordt deze heerlijke veelzijdige drank gemaakt van kruidig tot vol zoet en aromatisch. Sherrywijn heeft het allemaal! Wil je weten welke soorten sherrywijn er zijn? En hoe je sherrywijn het beste kunt drinken en bewaren?

✓ Gerenommeerde wijnhuizen ✓ Professioneel advies ✓ Aantrekkelijk geprijsd

✓ Voor 17:00 besteld? Morgen in huis!

Soorten sherry

Net als port kan sherry als aperitief en digestief gedronken worden. Voor elke gelegenheid is er wel een gepaste sherrysoort te vinden. Van kruidig en droog tot vol zoet en aromatisch. We zetten de belangrijkste soorten voor je op een rij.

Fino

Een lichte, droge sherrywijn met tonen van amandel. Wordt jong gedronken. Laat deze sherrywijn niet te lang open staan want dan verliest ie zijn smaak.

Manzanilla

Een kruidige, ziltige variatie van Fino. De wijn is gerijpt in Sanlucar de Barrameda. Manzanilla is trouwens het Spaanse woord voor kamille. Dat proef je ook terug in deze sherrywijn.

Oloroso

Een sherry soort die donkerder en sterker van smaak is dan de meeste sherry’s. Deze sherrywijn rijpt ‘oxidatief’. Dat betekent dat de wijn veel in aanraking is gekomen met zuurstof. Hierdoor krijgt hij een ander type smaak, meer nootachtig en een donkere kleur.

Amontillado

Een aromatische sherrywijn met een hazelnotensmaak.

Medium sweet

Een zoetige sherry met notensmaak. Deze sherrywijn ruikt ook heerlijk! Het is bijna altijd een mix van Amontillado en Pedro Ximenénez.

Pedro Ximenénez

Volle en stevige sherry die erg zoet is. Heel donker van kleur en licht stroperig.

Cream sherry

Een zoete variant en meestal een blend van verschillende soorten. De smaak is zacht met tonen van noten en rozijnen.

Geschiedenis van sherry

Sherry is al eeuwenoud. De echte populariteit rondom deze drank ontstond echter pas tijden de 16e eeuw. Toen vestigden veel Engelse en Nederlandse sherryhandelaren zich rondom de Spaanse havenstad Cadiz. Zij exporteerden volop sherrywijn voor mensen van adel. Lucratieve business!

In de jaren ’70 en ’80 was sherrywijn een echte hype in Nederland. Momenteel zijn we in Nederland, op onze westerburen in Engeland na, nog steeds de grootste sherrydrinkers.

Het productieproces van sherry

Bijna alle sherry’s uit Jerez, Spanje worden gemaakt van de palomino druif. Lichte sherry’s zoals Fino en Manzanilla rijoen onder zogenaamde flor, een natuurlijke gistlaagje. Hierdoor ontstaat een fijne droge smaak.

Oloroso en Medium rijpen in eikenhouten vaten, zonder het beschermende florlaagje. Hier verandert de smaak enorm door de invloed van zuurstof op de wijn. Dit noemen we oxidatieve rijping. Dit zorgt voor een hele andere diepere smaak.

Verder een leuk weetje, sherry heet in Spanjke ‘vino de Jerez’, een verwijzing naar één van de productiegebieden voor Sherry: Jerez de la frontera.

Het Solerasysteem

Dit systeem begint in de bovengrondse opslagplaatsen voor sherry. Hier vind je de ‘solera’s’: Opgestapelde sherryvaten. Het solera-systeem werkt als volgt:

  1. In de bovenste vaten zit je jongste wijn, in de onderste vaten zit de oudste sherry.
  2. Vanuit het onderste vat wordt de sherry ‘getapt’. Maximaal 33% mag worden afgetapt.
  3. Vervolgens wordt deze aangevuld met sherry uit de laag daarboven (de 1e ‘criadera’) en dit vat wordt weer aangevuld met sherry uit de laag daarboven (2e ciradera’), enzovoorts.

Zo is de sherrywijn altijd een blend van verschillende jaren en heeft één type sherrywijn van een bepaald merk een vrij consistente smaak.

Geen jaartallen op de sherryfles

Op een sherryfles vind je dus geen jaartallen omdat de drank een mix is van verschillende jaartallen. Er zijn maar 2 categorieën die de tijd aanduiden bij deze drank.

  1. O.S. (Very Old Sherry): Minimaal 20 jaar
  2. O.R.S. (Very Old Rare Sherry): Minimaal 30 jaar

Hoe bewaar je sherrywijn?

Sherrywijn kun je het beste in de afgesloten fles in de koelkast bewaren. Er is nog wel een verschil in de soort en de bewaarduur:

  • Fino & Manzanilla: bewaar maximaal 1 week
  • O.S. en V.O.R.S.: bewaar maximaal 3 maanden
  • De rest: bewaar maximaal 2 maanden

Schenktemperatuur sherrywijn

Dat je sherrywijn het best in de koelkast kunt bewaren zegt nog niets over de beste serveertemperatuur. Serveer je hem te koud dan blijft de drank ‘gesloten’ en komen de aroma’s niet goed naar voren. Is de sherry te warm dan proef je voornamelijk alcohol. Houdt de volgende temperaturen aan voor de verschillende soorten sherry:

  • Fino & Manzanilla drink je op 5° tot 7°C. Circa 4 uur in de koelkast zetten.
  • Pale cream drink je op 7° tot 9°C. Circa 3,5 uur in de koelkast zetten.
  • O.S. en V.O.R.S. drink je op 15°C. Circa 0,5 uur in de koelkast zetten.
  • De rest drink je op 12° tot 14°C. Circa 1 uur in de koelkast